Vegan dobroty


Ne každý vegan musí být druhý Gordon Ramsay. Vaření není snadné, zvlášť pokud jste byli doteď zvyklý jen na zeleninovou čínskou polévku z pytlíku nebo pečenou bramboru s trochou sýra. Takhle tedy ne! Veganská strava musí být vydatná a výživná, stejně jako strava obsahující maso a masné produkty. Zde najdete několik zdravých a výživných pokrmů, které dokáže uvařit i ten největší amatér poslepu. 

Hummus 

Obrázek č. 13 Libanonský hummus
Obrázek č. 13 Libanonský hummus
Obrázek č. 14 Hummus
Obrázek č. 14 Hummus

Hummus není humus. Ve skutečnosti je asi to nejslavnější veganské jídlo, připravované ve všech koutech světa. Tato cizrnová pomazánka původem z asijského Libanonu je hotová za pár minut, je velmi chutná a slouží jako snadno dostupný zdroj proteinu. Hlavní ingrediencí je pochopitelně cizrna, dále pak česnek, olivový olej, tahini (pasta ze sezamových semínek), citron, sůl a pepř. Hummus má tak vysoký obsah železa, vitamínu C, kyseliny listové a vitamínu B6. Díky cizrně má vysoký obsah proteinů a vlákniny, což je zároveň dobře doplněno methioninem obsaženým v sezamu v tahini. 

Guacamole

Obrázek č. 15 Happy Avocadoes
Obrázek č. 15 Happy Avocadoes
Obrázek č. 16 Guacamole
Obrázek č. 16 Guacamole

Guacamole je avokádový pokrm, který pochází od Aztéků. Jedná se o pomazánku a často i přílohu k dalším pokrmům. Dnes je populární součástí kuchyně nejen v Mexiku a v USA, ale i v dalších zemích světa. Guacamole má v samotném Mexiku různé regionální podoby. Tradiční příprava spočívá v rozmačkání dužniny avokáda v hmoždíři a přidání mořské soli, rajčat, citrónové šťávy a čili. Recepty na guacamole často zahrnují také cibuli, česnek, pepř, jogurt, smetanu, majonézu, koriandr či bazalku apod.

Tofíčka

Obrázek č. 17 Tofíčka
Obrázek č. 17 Tofíčka

Vaječný průmysl v České republice ani jinde ve světě není nijak humální. Velkochovy, těsné klece, nedostatek jídla a vody. Nic pro vegana. Co ale dělat když dostaneme chuť na taková míchaná vajíčka? I na to mají vynalézavý vegani odpověď. A ta zní ,,tofíčka´´. Jedná se o variantu toho oblíbeného pokrmu připravovanou nikoliv z vajec, ale z tofu. Hlavní ingredienci - tofu stačí vidličkou rozdrobit na menší kousky, přidat černou sůl, hořčici, sůl, pepř a kurkumu, aby jsme získali charakteristickou barvu. Do tofíček můžeme libovolně přidat zeleninu, houby nebo veganský salám. Smažíme na pánvi jako klasická vajíčka. Nebylo to tak těžké ne? :-)

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky